Mit kell tudni a motoros működtetésű fojtószelep egység diagnosztikájáról?

Ennek az egyesített beavatkozó és jeladó egységnek a használata szinte már mindennapos a modern gépkocsikban, így nem szabad, hogy akár egy szerelőnek is meggyűljön vele a baja.

A fotókon a két leggyakrabban alkalmazott motoros működtetésű fojtószelep egység látható, melyek 6 pólusú változatát többek közt az Audi A3, Opel Corsa és Vectra-C típusaiban is alkalmazzák. Az eszközökön található kivezetések közül 2 db a motor működtetésére szolgál, további 2 a potenciométer jele, a fennmaradó 2 kivezetés pedig az 5V-os tápfeszültség, illetve a test.

Fojtó szelep egység diagnosztika

A 7 pólusú változattal a VW család AEE és AEX motorkódú Polo és Golf típusaiban találkozhatunk.  Itt a hetedik kivezetés az alapjárati helyzetet jelző kapcsolóé. A különbség nemcsak a kivezetések számában, illetve a kapcsoló alkalmazásában keresendő. A két potenciométer itt nem együtt mozog, hanem a működtető motor és a fojtószelep helyzetét jelzik az ECU (motorvezérlő egység) számára. Ha soros diagnosztikát alkalmazunk, akkor az adatblokk vagy a mértérték- kiolvasás menüpont ad típusonként és diagnosztikai műszerenként más-más választható tételt ezekről az egységekről.

Ezek általában a következők:

  • fojtószelep – poti /fesz/,
  • DK-helyzet, fojtószelep-helyzet / %/,
  • fojtószelep-helyzet /fok/,
  • gázpedál LL- helyzet / aktív-passzív/ stb.

További vizsgálatokhoz a diagnosztikai berendezésbe integrált vagy egyéb kétsugaras oszcilloszkópot kell használnunk, ahol a 2. ábrán látható módon megjelenítettük a 6 pólusú típus két együtt mozgó potijának ellentétes jelét.Legtöbb esetben ezek az információk kielégítők lehetnek a működés megítélésére (1. ábra).

1-abra

2abra

A 3. ábrán a motort vezérlő jel (felül) és az egyik poti jele (alul) látható, míg a 4. ábra a 7 pólusú egység kapcsolójának jelét (felül) és fojtószelep potenciométerének jelét mutatja az oszcilloszkópon. Ha a mért érékeket összevetjük az elérhető adatbázisokban szereplőkkel, akkor elmondhatjuk, hogy diagnosztikai oldalról megtettünk mindent. Jöhet a tapasztalatból eredő többlet, a mechanika hibái, szennyeződések, illesztés stb.

3-abra

4-abra

Mészáros Árpád