Hődrótos légtömegmérő vizsgálat

Cikkünkben egy az Opel Astra, Calibra (C20XE ), valamint a BMW 320i (206S1) gépkocsikban alkalmazott hődrótos légtömegmérő oszcilloszkópos vizsgálatát mutatjuk be.

Vizsgálatunk tárgya az 1. ábrán látható légtömegmérő, amit azt hiszem, nem okoz különösebb problémát megtalálni a szívórendszerben, a levegőszűrő és a motor között.

1

1. ábra

A hat kivezetést, a porvédő gumisapka visszafejtésével tehetjük szabaddá. Első lépésként szemrevételezéssel ellenőrizzük a szívórendszer gumicsöveit, bilincseit és a levegőszűrőt. Zárjuk ki a méréseket befolyásoló fals levegő lehetőségét. Méréseink elvégzéséhez „Y” kábelt, speciális mérőboxot, vagy a csatlakozóba illeszthető mérőcsúcsot használjunk. A vezetékek sérülését okozó eszközöket mellőzzük!

Oszcilloszkópunkat, vagy grafikus multiméterünket a jármű test és a megfelelő alkatrészláb közötti méréshez készítsük elő.

A légtömegmérő számozott érintkezői a következők:

  • 1: jármű test
  • 2: test az ECU felöl
  • 3: légtömeg jel
  • 4: hődrót tisztítás (leégetés) vezérlése
  • 5: 12 V
  • 6: a levegőhőmérséklet jele

Nézzük, hogy mit is láthatunk egy jól működő alkatrész esetén.

A 2. ábra a 3. lábon mérhető légtömeg jelet mutatja. Alapjáraton 2,2-2,5 V-ot, míg fordulaton 3,8-4,3 V-ot mértünk, ami az adatbázisok szerint megfelelőnek tekinthető.

2

2. ábra

A 3. ábrán az oszcilloszkóp felső sugara a hődrót tisztítását vezérlő 4. láb jelét, míg az alsó sugara a gyújtás 15. lábának jelét ábrázolja.

3

3. ábra

Jól látható, hogy a gyújtás kikapcsolását követő kb. 6 s múlva a 4. lábon megjelenik a tisztítást végző 4 V-os feszültség. Ha az alsó sugarat a 3. lábra csatlakoztatjuk, akkor a gyújtás kikapcsolásakor a légtömeg jelen is látható az a feszültségcsúcs, amit a tisztítás elindítása és fenntartása hoz létre. / 4. ábra /

4

4. ábra

Ha oszcilloszkópunkon, vagy grafikus multiméterünkön a bemutatott ábráknak megfelelőeket látunk, akkor hagyjuk a légtömegmérőt, és keressük máshol a hibát.

Ha Ön is szeretne több információt megtudni autójáról, jelentkezzen be hozzánk hibakód-kiolvasó diagnosztikára!

Mészáros Árpád